|

Martinská ferrata HZS


Ferrata HZS - Martinské Hole.

Martinská ferrata je pohodová ferrata roklinou, ktorá začína v Martine za mestskou časťou Podháj. Auto nechávame na parkovisku oproti kolibe Stráne. Odtiaľ po asfaltke k penziónu Ferrata a ďalej po červenej značke. Nástup je jednoduchý, veľmi príjemný popri potoku. Občasné drevené premostenia potoka vertikálnymi rebríkmi robí chodník zaujímavým. Nájdeme tu pozostatky z obdobia, kedy sa v tejto doline ťažilo. Chodník vedúci od parkoviska po začiatok ferraty je písaný na 1 hod a 20 min, čo je reálny čas pre priemerného turistu aj s nejakou krátkou zastávkou. Po 2,9 km a nastúpanými 430 metrami sa dostávame k začiatku ferraty HZS. 
 Vo výške 935 metrov si obliekame ferratový set. Ferrata začína pozvoľna ľahkou obtiažnosťou kategórie A a B. V tomto duchu sa nesie až do polovice, kedy sa rozdeľuje na ľahšiu a ťažšiu časť. Zaujímavosťou prvej časti je okrem vertikálneho a troch B-čkových vertikál aj prechod z ľavého boku rokliny na pravý a späť dvoma lanovými rebríkmi. Ak však nemáte odvahu, alebo sa bojíte s deťmi, môžete tieto mosty vynechať a prejsť tento úsek traverzom po ľavej strane rokliny. Prechod mostami by mali mierne skúsené deti s výškou od 130 cm zvládnuť. 
 Ferrata sa následne rozdeľuje na ľavú /ľahšiu/ s obtiažnosťou A a B a pravú s dvomi úsekmi klasifikovanej obtiažnosti C a jedným úsekom B/C. Aj tento úsek je však pre stredne zdatné deti od výšky 130 zdolateľný bez väčších problémov. Pravá cesta končí približne vo výške 1150 m. n. m. a po červenej značke vedie k vrcholovej knihe s posedením, kde končí aj ľahšia /ľavá/ ferrata. Tu vyzliekame ferratovú výstroj. Keďže sme mali so sebou viaceré modely ferratových bŕzd, tu si vymieňame poznatky a porovnania jednotlivých modelov. Porovnávali sme set singing rock ferrata packet II, a a salewa ergotex s otočným kĺbom proti zamotávaniu karabín.
 Z tohto miesta sa po červenej a následne po modrej značke pohodlným chodníkom s miernym stúpaním dostanete na Martinské Hole chaty. 
Na zostup k autu do Martina využívame možnosť miestnej požičovne kolobežiek. Najskôr po asfaltke, no následne odbočujeme na žltú turistickú trasu a tou v pohode klesáme na kolobežkách až pod starú údolnú stanicu pôvodnej lanovky. Tak sa za 15 minút ocitáme na asfaltke asi 300 metrov od nášho auta, ktoré však musíme od údolnej stanice absolvovať pešo. 

Dojmy z porovnávania jednotlivých ferratových setov vám prinesieme v blízkej dobe.

    
 

Doručenie tovaru až k Vám domov
Overený obchod na Heureka.sk
Rýchle doručenie
Garancia najnižších cien